Projectoproep Natuur in je Buurt

Afbeelding
Icoon Subsidies

De projectoproep Natuur in je Buurt wil projecten ondersteunen die, door middel van natuurontwikkeling of door de aanleg van natuurelementen, zowel tegemoetkomen aan een duidelijke maatschappelijke nood, als bijdragen aan een robuuste en veerkrachtige Vlaamse natuur zodat onze biodiversiteit ondersteund wordt.

Wat?

Bij het Agentschap voor Natuur en Bos zorgen wij ervoor dat iedereen in Vlaanderen van de natuur kan genieten, nu en in de toekomst. Samen met onze partners zijn we elke dag in de weer om de natuur te beschermen en duurzaam te ontwikkelen. 

Met de projectoproep Natuur in je Buurt ondersteunen we projecten die, door natuurontwikkeling of door de aanleg van natuurelementen, tegemoet komen aan een duidelijke maatschappelijke nood én ook bijdragen aan een robuuste en veerkrachtige Vlaamse natuur zodat ook onze biodiversiteit ondersteund wordt. 

Een voorstel indienen kan tot en met 11 juni 2023 via het E-loket.

Lees het reglement >
 

Voor wie?

Overheden, verenigingen, organisaties of zorgvoorzieningen kunnen een projectvoorstel indienen.

Onderwijsinstellingen kunnen in deze oproep geen projectvoorstel indienen.
 

Bedrag

Natuur in je Buurt financiert maximaal 75% van de projectbegroting.

Er kunnen twee types projectvoorstellen ingediend worden:
 • Een projectvoorstel type A vraagt een financiering tussen 15.000 euro en 100.000 euro.
 • Een projectvoorstel type B vraagt een financiering tussen 3.000 euro en 15.000 euro.
   

Voorwaarden

 • Het project mag nog niet in uitvoering zijn, maar de uitvoering moet wel binnen een termijn van één jaar, na kennisgeving van financiering, van start kunnen gaan. Het project moet gerealiseerd worden binnen een termijn van vier jaar na kennisgeving van financiering.
 • Het projectvoorstel moet tegemoetkomen aan een maatschappelijke nood én bijdragen aan een robuuste en veerkrachtige Vlaamse natuur.
 • Het project moet minstens 10 jaar lang in goed staat behouden blijven. Voor het onderhoud moeten de principes van het Harmonisch Park- en Groenbeheer gevolgd worden.
 • Alle voorwaarden en de volledige procedure vindt u terug in het reglement van de oproep.
   

Nuttige informatie

Infosessie
Wat is de projectoproep Natuur in je Buurt en hoe dien ik een projectvoorstel in?
Bekijk onderstaande infosessie (30 min) en download de presentatie (pdf - 4.84 MB).Download de bijlagen Nuttige links en documentatie Nuttige links

Vragen?

 
Nog geen antwoord gevonden? Stuur een mailtje naar natuurinjebuurt.anb@vlaanderen.be met je vraag.
 

Opvolging van de projecten

Je projectvoorstel werd geselecteerd? Proficiat! Er zijn een aantal verplichtingen verbonden aan de financiering, zie daarvoor het reglement en het ministerieel besluit dat je ontving. Hieronder de belangrijkste richtlijnen met betrekking tot de timing van het project:
 • de concrete uitvoering van het projectvoorstel moet starten binnen één jaar na ontvangst van het ministerieel besluit. Je informeert Natuur en Bos via onderstaand mailadres over deze start
 • het project moet uiterlijk vier jaar na ontvangst van het ministerieel besluit afgerond zijn
 • het project moet minstens 10 jaar in goede staat behouden blijven
 • ten laatste 6maanden na realisatie van het project moet je een inhoudelijk eindverslag en een financieel eindrapport indienen
   
Wanneer je projectvoorstel geselecteerd werd raden we het volgende aan:
 • bewaar minstens deze documenten: het ministerieel besluit dat je via mail ontving, je projectvoorstel zoals je het indiende en het reglement van de projectoproep
 • controleer het rekeningnummer en het mailadres dat je doorgaf in je projectvoorstel
 • informeer Natuur en Bos over eventuele wijzigingen in opvolging (andere aanspreekpersoon), mailadres of rekeningnummer
   
Handige links voor de rapportering: Het mailadres voor concrete vragen over de financiële of administratieve opvolging en rapportering van je project is subsidies.anb@vlaanderen.be.
 
Toon op de webpagina enkel de aangeklikte paragraaf
0
Verberg introductie
0